torstai 11. helmikuuta 2016

Parhaat aloituskappaleet

Hei ja hyvää uutta vuotta kaikille näin jälkikäteen!
Yritin tehdä listaa parhaista Disney-biiseistä, mutta se oli hyvin vaikeaa, joten päätin tehdä sen ensin pienemmissä ryhmissä. En tiedä vielä tarkalleen kuinka monta eri Disney-laululistaa tulen tekemään, mutta katsotaan nyt.
Anteeksi, tällä kertaa postauksessa ei ole kuvia, tai Youtube-videoita, koska koneeni ei (taaskaan) suostu yhdistämään nettiin. Minulla oli vain hirveä hinku päästä kirjoittamaan jotain, kun en paria muuta  tekstiä voi vielä julkaista...
10. Gospel truth/ Gospel totta on
"The boy grew stronger every day
And that's the gospel truth!"
Kappale on hyvin menevä ja se kertoo, miten Zeuksesta tuli ylijumala, Hadeksen juonen, ja sen onnistumisen ja miten Herkules joutui "tavalliseksi" kuolevaiseksi. 
     Pidän sekä enkun- että suomenkielisistä versioista paljon, ehkä hieman enemmän suomalaisesta.
 
9. When will my life begin/ Oisin valmis jo seikkailuun
"And I'll keep wondering, and wondering, and wondering, and wondering
When will my life begin?"
Okei, tämä kappale ei ole aivan alussa, mutta se alkaa samaan aikaan, kun elokuvan nimi ilmestyy, joten päätin hyväksyä tämän mukaan.
     Aluksi Tähkäpää kertoo perinteisestä päivästään, mutta pian alkaa selvitä, että hän haluaisi tornin ulkopuolelle, mutta hänen"äitinsä" ei päästä häntä. Kappale on todella iloinen ja reipas, mutta loppu on hieman rauhallisempi, haikea.
     Tähän ei tarvinnut kauaa miettiä parempaa versiota: mielestäni Maria Ylipää ei sovi Tähkäpään rooliin kovin hyvin ( ei hän siis huono ole, ei vain mielestäni ole paras valinta Tähkäpääksi) joten valitsen paremmaksi versioksi Mandy Mooren enkkuversion.
8. Perfect world/ Ihmemaailma
"He was born and raised to rule
No one has ever been this cool!"
Tämä on hyvin hauska kappale ja kertoo hyvin Kuzcon luonteen. Kuzcon välikommentit ovat (myös) hauskoja ja sävel on myös kiva. Olisi hauska, jos itselläkin olisi oma teemalaulaja.
     En ole kuullut enkunkielistä versiota tästä biisistä, joten mielestäni suomenkielinen on parempi ;).
7. You've got a friend in me/ On sulla ystävä
"And as the years go by our friendship will never die!"
Ainoa olemassa oleva Pixar-elokuvien aloituslaulu ( jos en väärin muista...).  Kappale on mahtava ja jääkin usein soimaan päähän. Andyn leikkejä on mukava seurata kappaleen ajan.
     Enkunkielinen on parempi, mutta suomikaan ei ole huono.
6. Arabian nights/ Arabian yöt
"Arabian nights, like arabian days!"
Sanat, sävel ja kuva luovat heti hyvin itämaisen tunnelman ja se sopii hyvin elokuvaan. En kovin tiedä mitä muuta sanoa.
    Molemmat versiot ovat hyviä, mutta kuulin Antti Pääkkösen suomiversion ensin, niin valitsen sen nyt paremmaksi.
5. When you wish upon a star/ Tähti toiveen toteuttaa
"When you wish upon a star, your dreams come true!"
En oikeastaan hirveästi välitä Pinocchion lauluista ( tai muutenkaan hirveästi koko elokuvasta) mutta tämä on poikkeus! En yhtään ihmettele, miksi se on Disneyn tunnussävel! Kappale on aivan mahtava!
     Tässä pidän enemmän enkunkielisestä versiosta, vaikkei suomikaan huono ole.
4. Belle
"There must be more than this provincial life!"
Tämäkään ei ole aivan alussa, mutta teen saman poikkeuksen kuin When will my life beginin kohdalla.
     Belle alkaa rauhallisesti Bellen kertoessa kylän arjesta ( Kuulostiko tämä nyt ihan oudolta: " Belle alkaa Bellen kertoessa..." :/ ). Yhtäkkiä laulun täyttää "Bonjour!" huudot ja Belle jatkaa kylän arjesta kertomisesta. Samalla alkaa pikkuhiljaa selvitä, että Belle haluaa jotain arkielosta poikkeavaa. Kyläläisten mielestä Belle on kaunis ja hauska, mutta outo, koska hän lukee kirjoja. Gaston huomaa Bellen ja päättää samantien mennä kosimaan Belleä. Pidän Bellen sävelestä ja se on muutenkin todella mukava kappale.
     Tässä päätös enkun- ja suomenkielisten versioiden välillä oli helppo: Olen aina pitänyt Mervi Hiltusesta enemmän kuin Paige O'Harasta.
3. Two worlds/ Kaksi maailmaa
"Put your faith in what you most believe in
Two worlds, one family!"
Hyvin kaunis ja koskettava kappale. Ensin seuraamme Tarzanin ja hänen vanhempiensa pelastautumista palavasta laivasta. Seuraavaksi he ovatkin jo rantautuneet saarelle ja rakentaneet sinne puumajan. Sitten tapaamme Kalan ja Kerchakin ja heidän gorillapentunsa. Pahaksi onneksi Sabor leopardi saapuu ja pian sekä gorillapentu ja Tarzanin vanhemmat ovat poissa. Kala kuulee Tarzanin itkun ja saapuu puumajalle. Saan aina kylmät väreet tästä biisistä, ja alan melkein itkemään.
     Nyt on pakko sanoa, että en millään voi valita enkun- ja suomenkielisen version väliltä. Molemmat ovat aivan yhtä mahtavia!
2. Circle of life/ Elämän tie
"It's the circle of life! And it moves us all!"
Onko yllätys nähdä tämä kappale näin korkealla sijalla! Uskoisin, että ei, sillä tämä on aivan mahtava alku elokuvalle. Alun Nantsi ingonyama huudot saavat kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä ja laulun alkaessa näemme Afrikan savannin koko komeudessaan. Kertosäkeen alkaessa seuraamme Zazua Jylhäkalliolle ja näemme Mufasan. Seuraavaksi Rafiki saapuu ja hän ja Mufasa halaavat toisiaan. Musiikin hiljentyessä näemme Sarabin ja pikku-Simban ja musiikin jälleen pauhatessa Rafiki nostaa Simban kaikkien nähtäväksi.  Aivan ihanan kaunis kappale!
     Tässä suosikikseni valikoituu enkkuversio, vaikka suomiversiokin on ihan hyvä.
1. Bells of Notre Dame/  Notre Damen kellot
"Who is the monster and who is the man?"
Tämä kappale on todella mahtipontinen ja kertoo hyvin alkutilanteen. Olemme Pariisin kaduilla kuuntelemassa Clopinin kertomusta mustalaisista, jotka kulkivat Pariisin poikki. Yhtäkkiä he jäävät tuomari Claude Frollon ansaan. Erään mustalaisnaisen kantama käärö epäillyttää Frolloa ja hän käskee sotilaidensa ottamaan käärön pois naiselta. Nainen kuitenkin pääsee karkuun ja Frollo yrittää saada hänet kiinni mahtavan latinakuoron saattelemana. Nainen yrittää saada Notre Damesta turvapaikan, mutta silloi. Frollo saa hänet kiinni ja nainen kuolee lyötyään päänsä portaisiin. Frollo huomaa käärössä olevan epämuodostunut lapsi ja on juuri pudottamassa tämän kaivoon, kun arkkidiakoni pysäyttää tämän. Arkkidiakoni vetoaa siihen, että Frollo ei voi paeta syntejään Notre Damelta ja saakin Frollon adoptoimaan lapsen sillä ehdolla, että lapsi saa asua kirkossa. Lopulta Clopin kysyy elokuvan oheisen kysymyksen: "Who is the monster and who is the man?" ( "Kumpi on hirviö, kumpi on mies?"). Kokonaisuudessaan kappale on aivan mahtava (kuinkakohan monta kertaa olen tässä tekstissä käyttänyt sanaa mahtava :/) ja kaunis. Latinakuoro sopii todella hyvin kappaleeseen ja saamme tietää ainakin Frollon ja Arkkidiakonin luonteet ja sen, miten Quasimodosta tuli kellonsoittaja.
     Pidän sekä enkun- että suomenkielisestä versiosta, mutta sanon nyt paremmaksi suomenkielisen sillä se oli ensimmäinen kuulemani versio.
Mikä ovat teidän suosikki aloituskappaleenne?

4 kommenttia:

 1. Meillä onkin näköjään samat suosikit aloituskappaleiden suhteen! :) Kaikki näistä ovat hienoja lauluja, kolme ensimmäistä ne kaikkein vaikuttavimmat.

  Olet saanut minulta Liebster Award- tunnustuksen, sillä blogisi vaikuttaa lupaavalta! :) Lisätietoa blogissani: http://courtofeleanor.blogspot.fi/2016/01/liebster-award.html.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta! Vastailen kysymyksiin kun ehfin/ jaksan!:)

   Poista
 2. Hyvin pitkälti olen samoilla linjoilla kanssasi aloituskappaleiden suhteen. Listalle lisäisin (kenties Pinocchion laulun tilalle, sillä en ole koskaan nähnyt Pinocchiota) vielä Lilo ja Stitchin aloituskappaleen, josta tulee aina vain mielettömän hyvä fiilis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi olla totta! Unohdin Lilon ja Stitchin aloituskappaleen kokonaan! Se olisi oikeasti listassani sijalla 6-9.

   Poista